Ekobonden

Hälsa på Elisabeth på Bjärhus!

 


Nu är Ekorundanhelgen snart här! Och det finns återigen en möjlighet till spännande utflykter på olika gårdar i Skåne, alla med olika inriktningar och driftsidéer. Passa på att ställ så mycket frågor som ni bara kan direkt till gårdsägarna och missa inte att lyssna till ”bonden berättar” kl. 11 och 14 på alla gårdarna, både lördagen och söndagen. 

 

Mest av allt vill vi i år göra ett slag för ett besök hos Elisabeth Hansson och hennes familj på Bjärhus utanför Klippan. Elisabeth driver den prisbelönta gården tillsammans med sin man Lars och även deras söner är väldigt aktiva på gården. Men det är Elisabeth som man blir betjänt av i gårdsbutiken och det alltid med ett extra leende och härligt hjälpsamt! Det är helt enkelt glädjefyllt att besöka Bjärhus gårdsbutik!

 

Bjärhus, som på skånska betyder ”huset vid kullen”, byggdes 1660 och har varit i familjen Hanssons ägor i sju generationer. Och om ni undrar exakt vart den ligger så läs inte texten i den tryckta broschyren för här står det tokigt nog fel, så här ska det vara: Bjärhus 7738, 264 93 Klippan. Hitta hit: Kör väg 21 efter Klippan mot Perstorp. Avfart Söndraby, Skylt Gårdsbutik 2 km och sedan skylt Gårdsbutik 1 km höger. Tel: 070-7122758.

 

Den mark som Bjärhus boskap betar på idag brukades redan på 1100-talet av cistercienmunk-arna vid Herrevadskloster. Munkar som flitigt planterade köks- och läkeväxter för kryddor och medicin. Munkarnas tradition och hållbarhets-tänk är något som familjen Hansson har med sig än idag när de sår in örter i beteshagarna. Här finns bland annat svartkämpe, kummin, cikoria, kärringtand, vitklöver och lusern som bidrar till rikt smak i köttet. Gårdens produkter genomsyras av både tradition och hantverk i mästarklass.

 

Varmt välkomna!

 

 

 


Tillbaka >>

 ekobonden.se, c/o Mossagården, 240 14 Veberöd | 046-859 71 | ebba@ekobonden.se