Ekobonden

Nya produkter presenteras på årets Ekorunda!

Pressrelease 2017-08-23

Den 2-3:e september är Ekorundan åter här! Och det finns återigen en möjlighet till spännande utflykter till olika gårdar i Skåne, alla med olika inriktningar och driftsidéer. Besökarna har då chansen att ställa sina frågor direkt till gårdsägarna och även att lyssna till ”bonden berättar” kl. 11 och 14 på samtliga gårdar - både lördagen och söndagen. 

 

Under årets elfte raka Ekorunda är det 20 olika deltagande gårdar och det lanseras en hel del nya produkter. De två initiativtagande gårdarna Mossagården i Veberöd och Nöbbelövs gård utanför Kristianstad har några spännande nyheter att visa upp; Mossagården har tagit fram gårdens egen hampaolja och Nöbbelövs gård presenterar drickyoghurter i olika smaker från gårdens eget mejeri. På mångsysslande Ängavallen gård visar man stolt upp sin nya köksträdgård som kompletterar gårdens odling, uppfödning, egna stressfria slakteri, café, restaurang, gårdsbutik, bageri, örtagård, picknickpark, mejeri och gårdshotell.

 

På Mossagården i Veberöd finns en av landets största ekologiska hampaodlingar. Förra året var det första där man lyckades skörda hampafrön:

 

-          Vi har odlat hampa i många år. Det är en fantastisk växt att ha med i växtföljden och användningsområdena är många, berättar Ebba-Maria Olson. Stammen vårskördas och delas upp i vedämnen och fibrer men fröna höstskördas och det är svårt att finna en skördetröska som kan skörda på den höga höjden som hampafröna växer på. Förra året lyckades vi för första gången, berättar Ebba-Maria entusiastiskt.

 

Hampa är en produkt vars genomslagskraft ännu inte riktigt nått Sverige. Ser man enbart till stammen, har växten många användningsområden med sina starka fibrer, t.ex. klädestillverkning, rep, bilinredning, papperstillverkning, isolering och mycket mer. Vedämnet i stammen separeras från fibern och kan användas till isolering, genom att man blandar den med vatten och kalk till så kallad hampabetong. Utomlands är vedämnet ett populärt djurströ, speciellt i häststallar. Hampafröna är råvaran till hampaoljan och hampafrön är ett av få livsmedel som anses ha en perfekt balans mellan de essentiella fettsyror som kroppen behöver, nämligen proportionen 3:1 mellan de så viktiga omega-6 och omega-3.  

 

Ekorundan äger rum den 2-3 september, kl. 10-17.

”Bonden berättar” genomförs kl. 11 och 14 båda dagarna på samtliga gårdar.

  

Program och deltagande gårdar: följ länken

 

För mer information, kontakta:

 

Ebba-Maria Olson, samordnare av Ekorundan, 046-85971/070-3285544, ebba(at)ekobonden.se.

 

 

  

Bakom Ekorundan står föreningen ekobonden.se, en ideell förening bestående av ekologiska odlare och konsumenter i Skåne. Föreningens syfte är att ge dagens ekobonde ett ansikte och visa på fördelarna med det lokala, småskaliga och naturnära jordbruket, samt att främja konsumenternas personliga kontakt med sin matproducent.ekobonden.se, c/o Mossagården, 240 14 Veberöd | 046-859 71 | ebba@ekobonden.se