Ekobonden

Gårdarna i årets Ekorunda öppnas upp till helgen!

Pressrelease 2020-09-22

 

Ett välkommet inslag under den vackra sensommaren, där solens värme blandas med den annalkande höstens krispiga luft, är EKORUNDAN! I år genomförs den helgen den 26-27:e september då gårdarna håller öppet kl 10-17. Det matinspirerande eventet bjuder i år in besökare till sex olika skånska gårdar och här presenteras olika inslag i de deltagande gårdarnas vardag. Det finns information om permakultur- och täckodling, kryddsorter, mobila solcellsdrivna grishus, kultursorter av säd, genbanksklassade djur, hampaproduktion med mera. Bonden själv berättar om sin gård varje dag kl. 11 och kl. 14.

Ekorundans koncept är att skånska ekologiska lantbrukare öppnar sina dörrar för allmänheten och bjuder på uppskattade inslag såsom bonden berättar, örtvandringar och självplock. Evenemanget ger även möjlighet för besökaren att ta med sina barn på utflykt i grönskan där de kan möta gårdens djur, köpa nyskördade ekologiska grönsaker och kanske till och med få sitta i en riktig stor traktor. Ekorundan är också en del av en större nationell satsning: EKO-september och arrangören Mossagården kan i år genomföra arrangemanget tack vare årets samarbetspartner: KRAV, Naturskyddsföreningen Skåne och Ekologiska lantbrukarna.

Den svenska ekomärkningen KRAV behöver ingen närmare presentation och deras delaktighet i satsningen EKO-september sammanfattas med att just september är månaden då alla pratar vinsterna med ekologiskt och KRAV-märkt. En stor poäng med kampanjen är att synliggöra just hur många företag som faktiskt använder ekomärkningen, för att därigenom underlätta för konsumenterna att hitta rätt produkter. Med hjälp av guider och mallar för sociala medier vill KRAV uppmuntra ekoproducenterna att visa upp sitt utbud under september och lyfta värdet av KRAV-märkt.

Naturskyddsföreningen har länge bedrivit ett folkbildningsarbete om nyttan av en ekologisk omställning av lantbruket och därmed är det en självklarhet för Naturskyddsföreningen att delta i årets Ekorunda. Ekologiska lantbrukarna är en förening som engagerar sina medlemmar som ambassadörer för EKO-septemberkampanjen och därigenom ökar kontakten mellan ekobonde och konsument. Mossagården i Veberöd som arrangerar Ekorundan har låtit sin VD Ebba-Maria Olson bli utbildad klimatambassadör inom Ekoseptember. Familjen Olson på Mossagården har en lång och gedigen erfarenhet av att vara ekologiska pionjärer och eldsjälar och tilldelades Region Skånes miljöpris 2008. Årets Mossagårdsfestival blev det officiella startskottet för årets EKO-september:

-          Jag tycker så mycket om att få vara i ett ekologiskt sammanhang och få verka för och samlas kring den ekologiska debatten. Jag är helt övertygad om att det ekologiska lantbruket är en långsiktig lösning för problem som vi ser idag med miljöförstöring och klimatförfändringar och jag vill fortsatt verka och finnas i framtidsinspirerande sammanhang. Ekorundan är för mig ett av de allra bästa sammanhangen, där vi lantbrukare får prata om det som vi egentligen sysslar med varje dag; att verka i symbios med natur och odlingar! 

 

Det är 14:e året i rad som Ekorundan genomförs och konceptet håller i sig. Ekorundan ligger utanför allmän sammankomst och vilket gör att arrangemanget trots allt kan genomföras i år.

 


 

Ekorundan äger rum den 26-27 september, kl. 10-17.

”Bonden berättar” genomförs kl. 11 och 14 båda dagarna på samtliga gårdar.

  

Program och deltagande gårdar: följ länken

Pressbilder: följ länken

 

För mer information, kontakta:

 

Ebba-Maria Olson, Mossagården i Veberöd, 046-85544/070-3285544, ebba(at)mossagarden.se.

 

 

  

Bakom Ekorundan står grundaren Ebba-Maria Olson, KRAV-odlare på Mossagården i Veberöd. Den nationella kampanjen Helt enkelt EKO genomförs av Ekologiska Lantbrukarna, Organic Sweden och flera marknadsaktörer för ekologisk mat. Ekorundan samarbetar liksom tidigare år även med KRAV och
Naturskyddsföreningen i Skåne.ekobonden.se, c/o Mossagården, 240 14 Veberöd | 046-859 71 | ebba@ekobonden.se