FÖRVARING
Förvaring av ekogrönt
Ekologiska grönsaker har generellt sett något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen till detta är de inte innehåller några konserveringsämnen och liknande, vilket annars är vanligt förekommande. De ekologiska grönsakerna kan även skilja sig något i utseende. Frukterna kanske inte alltid ser helt ”perfekta” ut och har ofta avvikande storlek och form. Ibland kan det uppstå skönhetsfläckar, som varken är farliga eller påverkar smaken. Att snabbköpets grönsaker ser ”snyggare” ut kan bero på att konventionella produkter besprutas med vax så att de ska se mer glansiga ut och hålla sin färg och form.
Generellt sett håller sig de ekologiska frukterna och grönsakerna bäst där det är mörkt och svalt. Vissa känsliga grönsaker, som sallad, bladselleri och brytbönor, kan med fördel förvaras i en försluten plastpåse i kylskåpet. Äpplen, päron och mogna bananer utsöndrar etylengas, vilket hjälper till att göra närliggande frukter mogna, om man placerar dessa tillsammans. Samtidigt kan etylengasen göra morötter bittra till sin smak om dessa kommer i kontakt med ämnet. Lök förkortar livstiden för potatis, så se till att hålla dessa grödor ifrån varandra.
Aubergine & Tomat
-Auberginer håller sig bäst i en temperatur runt 15 grader. Blir det för kallt kommer stjälken och bladen snabbt att bli bruna och fläckar kommer att synas på skalet. Hållbarhetstiden är mellan tre och sju dagar, beroende på auberginens mognad vid inköpet. Tomaters smak beror till stor del på hur de förvaras. Helst ska de hållas svalt under sin förvaring, men får mer smak om de hålls i rumstemperatur innan förtäring. Ät inte gröna, omogna tomater, eftersom dessa kan innehålla det naturliga giftet solanin, ett ämne som försvinner under mognadsprocessen.
Frukt & Paprika
Vindruvor bör ätas direkt, förvara dem annars i en plastpåse separate från annan frukt i kylskåpet, så håller de sig upp till en vecka. Bäst smak får de om man låter de stå i rumstemperatur 20 minuter före konsumtion. Kiwifrukter kan ätas med eller utan skal. Frukterna mognar efter några dagar i rumstemperatur och kan skyndas på om man lägger frukten i en plastpåse. Omogna kiwifrukter kan hålla sig i kylskåp i upp till tre veckor. Släng dem som blir skrynkliga eller mosiga. Päron ska förvaras ganska svalt, men för att de ska kunna utveckla så mycket smak som möjligt bör de förvaras i 4 - 6 dagar i rumstemperatur innan förtäring. Paprikor förvaras bäst otvättade i en plastpåse i kylskåpet. De håller sig färska i ungefär en vecka, och de gröna paprikorna håller sig lite längre än de gula och röda.
Alla citrusfrukter kan förvaras både i rumstemperatur och i kylskåp. Citrusfrukter med tunt skal blir saftigare om de håller sig i rumstemperatur, medan de med tjockare skal ger mest fruktsaft om de förvaras kallt. Mangos håller sig upp till 2 veckor i kylskåp. De mognar snabbt i rumstemperatur i en påse tillsammans med ett äpple eller banan. När de väl är mogna kan mangofrukter förvaras i kylen i några dagar, men inte kallare än 10° C.
Avokado
Avokados är känsliga för kyla, men kan lagras i kylskåp. Frukten mognar under några dagar i rumstemperatur och processen skyndas på om man lägger den i en pappers- eller plastpåse tillsammans med äpple, päron eller banan. En avokado är mogen när fruktköttet är lite spänstigt vid ett lätt tryck på toppen av frukten. Köp endast avokados som har hela sitt skal intakt!
(Artikeln tidigare publicerad på Mossagarden.se)
Tillbaka <<